Je weet ondertussen vast wel wat Halloween allemaal inhoudt. Maar weet je ook waar het vandaan komt? Wij inmiddels wel. Want hier op Fanta Halloween Headquarters grijpen we alles aan om ons af te leiden van de koude, angstige, donkere nacht buiten. En we leren zowaar nog wat feitjes bij ook.

Hier zijn 4 wetenswaardigheden over het meest angstaanjagende feest van het jaar!

Halloween komt niet uit Amerika, maar uit Ierland

Je dacht vast dat Halloween net zo Amerikaans was als hamburgers en cowboys. Nou, niet dus! Het feest heeft zijn oorsprong in het 3000 jaar oude Keltische festival Samhain, dat ‘november’ betekent. Het was het einde van het oogstseizoen en de Kelten geloofden dat op 31 oktober de grens tussen het rijk van de doden en dat van de levenden het dunste was.

 

Op dat moment stonden de poorten wagenwijd open voor de wezens uit het dodenrijk om de levenden te terroriseren met ziekten en bedorven oogst en meer van dat soort gezellige dingen. Om ze te verjagen werden grote vuren gestookt, wat een mogelijke verklaring dat je zo veel nepvleermuizen ziet met Halloween: vuur trekt insecten aan, wat weer vleermuizen aantrekt. Waar de zombies en vampieren vandaan komen, is ook wel duidelijk. Er staat er een achter je, trouwens.

 

Maar de naam komt van de katholieken

Het festival werd in de loop van de tijd geannexeerd als christelijk feest. Vandaar het woordje ‘hallow’ in Halloween: dat betekent niet hallo, maar ‘heilig’. En dan zit er nog een woord in de katholieke naam verstopt, namelijk ‘e’en’, voor ‘evening’. Een heilig avondje dus.

 

De pompoen was oorspronkelijk een koolraap - en heel wat enger

Mensen maken al eeuwen plantaardige lantaarns. Het is alleen relatief recent dat het slachtoffer van onze knutseldrift de pompoen is. Oorspronkelijk gebeurde het namelijk met koolrapen.

 

Het gebruik komt van het verhaal van Stingy Jack, een nogal listige figuur die op een dag de duivel uitnodigde om een borrel met hem te drinken. Hij kreeg het voor elkaar om de duivel over te halen om zichzelf in een muntstuk te veranderen, zodat Jack er drankjes mee kon bestellen en om een of andere onverklaarbare reden ging de duivel akkoord met het verzoek. Jack, de listige vogel, besloot toen om de duivel een keiharde hak te zetten en hem in zijn zak te bewaren samen met een zilveren kruis, waardoor hij niet in zijn normale gedaante kon terug veranderen.

 

Uiteindelijk liet Jack hem toch vrij, onder de voorwaarde dat hij hem een jaar met rust zou laten en dat hij na zijn dood niet naar de hel zou gaan. Een jaar later wist hij de duivel nog een keer te stangen door hem over te halen om in een boom te klimmen, waarna hij een kruis op de bast kerfde zodat de duivel wederom klem zat. Je zou serieus denken dat die duivel niet al te stevig met intellect bedeeld was.

 

Uiteindelijk stierf Jack, en - afspraak is afspraak - ging hij dus niet naar de hel. Maar God vond het ook niet zo’n best idee om zo’n onfris figuur in de hemel toe te laten, en dus stuurde hij Jack de nacht in met een brandend kooltje om zijn weg te verlichten. Jack stopte het kooltje in een uitgeholde koolraap, en zo dwaalde hij de wereld over. Hier komt ook het Engelse woord voor een pompoenkop vandaan: ‘Jack ‘o Lantern’.

 

Vroeger was Halloween een uitstekend moment om op zoek te gaan naar een date

In Ierland was het op veel plekken gebruikelijk om romantisch getinte spelletjes te spelen, een beetje zoals flesjedraaien. Deze spelletjes zouden voorspellen wie er met wie zou gaan trouwen en wanneer. Vooral omdat Halloween, samen met Valentijnsdag, werden beschouwd als een van de grootste feesten waar jongeren met het andere geslacht konden chillen, was het ‘t uitgelezen moment voor ontluikende liefde… Doe er je voordeel mee, zouden we zeggen!

Content is Loading