Vervallen huizen in het bos, leegstaande scholen, oude gevangenissen, voormalig psychiatrische ziekenhuizen... Het zijn perfecte decors voor horrorfilms. Maar op sommige plaatsen wordt de grens tussen eng verhaal en werkelijkheid wel érg vaag.

 

Vanuit de Fanta Halloween Headquarters gingen we op zoek naar de meest creepy plekken in Nederland. Waar mensen spelende kinderen horen die er niet zijn, waar het uit het niets heel koud wordt, waar deuren opeens openslaan... Deze plekken zijn ook nog eens gewoon te bezoeken… als je durft!

 

 

1) Kasteel Waardenburg

 

 

Op de foto ziet het er nog wel vredig uit, maar er gaat een bizar verhaal over dit oude kasteel. Als je het terrein oploopt, zou het voelen alsof je van alle kanten in de gaten gehouden wordt. Binnen in het kasteel zien mensen lichtbollen zweven en hebben het gevoel dat ‘iets’ hen volgt. ’s Avonds horen mensen voetstappen en gefluister, ook als er verder niemand in het kasteel is. Meubels bewegen uit zichzelf, schilderijen vallen van de muur een paar meter verder op de grond en met regelmaat wordt het opeens akelig koud.

 

Het verhaal gaat dat de duivel himself dit kasteel heeft overgenomen. In de middeleeuwen sloot de alchemist Faust, een alchemist die in dit kasteel zijn experimenten uitvoerde, hier een pact met de duivel. In ruil voor zijn ziel zou de duivel hem zeven jaar lang helpen om de steen der wijzen te maken.

Na vier jaar biedt de duivel aan om het contract te verscheuren, maar Faust lacht hem keihard uit en beveelt hem zijn volle zeven jaar af te maken.

 

Na zeven jaar, om twaalf uur ‘s nachts hoort de huishoudster een enorm lawaai uit de grote zaal. Het geluid van grommende honden, verschrikkelijke kreten en gestommel houden haar de hele nacht wakker. De volgende morgen blijkt het hele kasteel onder het bloed te zitten, liggen er overal plukken haar en is er van het meubilair nauwelijks nog wat over. Faust was met brute kracht meegesleurd naar de hel, en nog steeds worden er af en toe sporen van zijn bruuske ontvoering gespot in het kasteel...

 

 

2) Landhuis Singraven in Denekamp

 

 

In de zestiende eeuw was het landhuis Singraven eigendom van de Kloostergemeenschap. Het verhaal gaat dat een van de nonnen die er woonde omging met mensen uit het dorp en daardoor onkuis werd bevonden. Als straf werd ze levend ingemetseld in een van de buitenmuren. Sindsdien gebeuren er vreselijke dingen in het huis.

 

Zo verbrandde een van de eigenaren in 1878 levend, omdat er een olielamp ‘uit het niets’ omviel. En nog steeds wordt de geest van die ingemetselde non gezien boven de watermolen van het huis. Het komt nog altijd voor dat er figuren achter de ramen gespot worden op momenten dat er toch echt niemand thuis is…

 

3) Forteiland IJmuiden

 

 

Dit fort werd gebouwd tussen 1881 en 1888 om de monding van het Noordzeekanaal te verdedigen. In 1940 kwam het in Duitse handen en hadden de nazi’s er hun bunkers. Tegenwoordig is het half ondergrondse fort regelmatig open voor publiek en er zijn verschillende musea op het eiland. Hartstikke leuk voor een bezoekje natuurlijk, maar ghost hunters uit binnen- en buitenland geloven stellig dat er hier rare dingen gebeuren.

 

Een filmploeg van Ghost Hunters International hoorde constant rennende mensen, terwijl iedereen gewoon naast elkaar stil stond. Een van de medewerkers zag zomaar een licht uit springen en daarna een enorme lichtbol naar zich toe schieten, en als er niemand anders is horen medewerkers soms toch stemmen en voetstappen. Ook bezoekers verstijven op random momenten opeens van schrik, zonder dat ze kunnen aangeven waar ze precies zo van schrokken. Nog steeds leuk voor een bezoekje?

 

4) Het Spinhuis in Amsterdam

 

 

In 1597 werd een tuchthuis opgericht in een deel van het Sint-Ursulaklooster. Vrouwen en meisjes die veroordeeld waren moesten er naaien en spinnen. Het verhaal gaat dat er een priester verliefd werd op een jong meisje dat er opgesloten zat.

 

Dat was natuurlijk totaal not done. Het hart van de priester brak en omdat hij het meisje nooit meer mocht zien en daarom pleegde hij zelfmoord. En het meisje werd voor haar leven lang opgesloten in Het Spinhuis. Later werd Het Spinhuis het hoofdbureau van de politie, en nu is het onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. Het schijnt dat de priester met liefdesverdriet nog steeds wel eens gespot wordt in het naastgelegen hotel.

 

5) Museum de Gevangenpoort

 

 

De gevangenpoort in Den Haag is oorspronkelijk een toegangspoort tot het Binnenhof, die werd gebruikt als gevangenis. Inmiddels is het een museum waar je allerlei bizarre martelwerktuigen kunt bekijken en kunt zien hoe gevangenen werden mishandeld, opgesloten en geëxecuteerd.

 

En alsof dat nog niet creepy genoeg is, schijnen er vreemde dingen te gebeuren in het huis. Lampen knipperen, mensen horen voetstappen, deuren staan ‘s ochtends open terwijl de bewaking ze ‘s nachts dicht gedaan had. En het aller bizarst: er staat een bed in een van de ruimtes dat ‘s ochtends vaak beslapen lijkt…

 

Zin om zo’n scary plek te bezoeken? Heel de maand oktober organiseert Walibi Holland de Halloween Fright Nights. Dat betekent: levensechte haunted houses, zombies en horror scènes in het pretpark. Moet je bij zijn! Als je durft dan… Kaarten winnen? Doe hier mee!

Content is Loading