In Amerika hangt elke tuin er vól mee, maar ook in Nederland worden we steeds creatiever met decoraties voor Halloween. Hét symbool? Een pompoenhoofd! In de VS verkopen ze zelfs speciale pumpkin carving kits om de mooiste kunstwerken te maken, maar met een goed mes, een lepel en een beetje tekenskills kom al je een heel eind. Hier op de Halloween Headquarters keren we onze hand er niet voor om (niet in de laatste plaats omdat we die er per ongeluk al afgehakt hebben… Voorzichtig dus!)

 

Hier een stappenplan om zelf de perfecte ‘Jack ‘o Lantern’ te maken.

 

 

Stap 1: Zoek een pompoen

Echt zo’n classic grote, ronde, oranje wil je hebben. Op de markt hebben ze die wel, en anders bij de groenteboer of de bloemenwinkel op de hoek. En ook bij de supermarkt verkopen ze tegenwoordig best flinke pompoenen.

 

Verder heb je nodig: een stevig scherp mes, een lepel, een schaal om de inhoud in op te vangen, een pen of stift, en waxinelichtjes.

 

Stap 2: Scalpeer je pompoen!

Met een scherp mes snijd je de bovenkant van af. Alleen het topje. Het gat moet groot genoeg zijn om met je hand en een lepel in de pompoen te kunnen, maar ook weer niet té groot, want je wil de ‘schedel’ er later weer op zetten.

 

Stap 3: Hol ‘m uit

Schep de pitten, vezels en het vlees (zo heet de zachte binnenkant) uit de pompoen met een lepel. Ook aan de binnenkant van het hoedje zitten vezels en pitten. Je moet soms best kracht zetten om de boel los te krijgen. Bewaar de inhoud in een schaal, dit is eetbaar (je kunt er bijvoorbeeld pompoensoep van maken) dus zonde om weg te gooien.

 

Stap 4: Teken een freaky gezicht

Oké, hier komt het echt een beetje aan op je eigen ontwerpskills. Teken ogen, eventueel een neus en een duivelse glimlach. Omhoogstaande driehoek-ogen zijn het engst, maar je kunt ook freaky ogen van verschillende grootte doen of enorme ronde ogen als een soort skelet. Iets zoals dit:

 

 

Link: http://www.istockphoto.com/nl/vector/scary-halloween-pumpkin-faces-icons-set-gm540367784-96447817

 

Stap 5: Steek de ogen, de neus en de mond uit

Nu een beetje voorzichtig, wabt het laatste wat je wil is een echte horrorscène met afgehakte handen en zo. Met het mes snijd je voorzichtig langs je getekende randjes, totdat je het losgesneden stuk eruit kunt duwen. Het is niet heel erg als je geen mega strakke lijnen maakt, want een rafelrandje komt het scary effect wel ten goede.

 

Je pompoenhoofd is nu klaar. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is wachten tot het donker wordt. Zet je pompoen in de voortuin, op je balkon of voor het raam. Paar waxinelichtjes erin, aansteken, hoedje erop. Boeehhh!

 

 

Beeld: Pinterest

 

Mensen maken trouwens al eeuwen plantaardige lantaarns. Het is alleen relatief recent dat het slachtoffer van onze knutseldrift de pompoen is. Oorspronkelijk gebeurde het namelijk met koolrapen. En die zagen er heel wat enger uit…

 

Content is Loading