6 redenen om het leven niet te serieus te nemen

 

De meesten van ons zijn veel te vaak veel te serieus. Met verbeten gezichten en wit weggetrokken knokkels bijten we ons vast in onze banen en proberen we het perfecte leven te leiden. Maar mensen met een beetje ervaring weten dat dat allemaal nergens voor nodig is. Het is voor niemand leuk om alles steeds maar zo serieus te nemen. Sterker nog: er zijn buitengewoon goeie redenen om het allemaal met een korreltje zout te nemen.

 

1) Het leven ís gewoon vaak een beetje belachelijk

Objectief gezien is het moderne leven voor een groot deel behoorlijk idioot. Probeer maar eens aan een denkbeeldige buitenaardse bezoeker uit te leggen wat een file is. Of waarom we op feestjes alcohol drinken. Veel van de dingen die we in het dagelijks leven voor waar aannemen zijn behoorlijk lachwekkend als je erbij stilstaat.

 

Het kan dan ook geen kwaad om hier wat vaker bij stil te staan en de dingen in hun perspectief te bekijken. Misschien wordt je leven er wel veel makkelijker van - en anders in ieder geval een stuk grappiger.

 

2) Geld gaat je dus niet gelukkig maken

Sure, het is een gigantisch cliché, maar daarom niet minder waar: geld maakt je niet gelukkig. En dat zeggen niet alleen de wijze spreuktegeltjes in je toilet, maar ook wetenschappers zijn het daarover eens: Rijke mensen zijn niet gelukkiger.

 

Dus relax gewoon een beetje. Burnouts zijn aan de orde van de dag in onze prestatiemaatschappij, dus het is in elk geval niet het probleem dat we te weinig werken met z’n allen. Doe geregeld een stapje terug en onthoud dat het leven draait om heel andere dingen, zoals, je weet wel, etentjes met je familie en vrienden en zo.

 

Er is niemand die op zijn sterfbed denkt “had ik maar wat meer avonden overgewerkt.”

 

3) De wereld is mooi en je bent hier maar even

Het leven is kort. Geniet ervan. Geniet van alle zonnestralen, elke smaak, ieder momentje stilte. Sta zo veel mogelijk stil bij de mooie dingen in het leven. Laat je niet dwarszitten door onzekerheid, door beledigingen of door mensen die je proberen te vertellen hoe je je leven moet leiden.

 

4) Lachen is goed voor je bloeddruk (en je buikspieren!)

Humor is gezond. Af en toe flink dijenkletsen kan serieuze voordelen hebben voor je bloeddruk, blijkt uit onderzoek. En dat niet alleen: het werkt ook nog eens stressverlagend, draagt bij aan de aanmaak van endorfine in je lichaam (wat onder andere werkt als een natuurlijke pijnstiller), en is als klap op de vuurpijl ook nog eens een uitstekende training voor je buikspieren.

 

Uitstekende reden om het leven eens flink in het gezicht uit te lachen, zouden wij zeggen.

 

5) Iedereen doet maar wat

Ken je dat gevoel dat je ieder moment door de mand kan vallen en dat mensen om je heen eindelijk doorhebben dat je maar wat aanklooit? Niet iedereen heeft dat, maar vooral onder intelligente mensen is het een vrij veel voorkomend verschijnsel: het zogenaamde bedriegerssyndroom. Als je het leven wat meer hebt geleerd te relativeren, kom je er vanzelf weer vanaf - of in elk geval leer je herkennen dat iedereen maar wat doet in het leven.

 

6) Je zorgen zijn zinloos

Je kunt je over zoveel dingen zorgen lopen maken: je salaris, je werk, wat mensen van je vinden… maar uiteindelijk zetten al die zorgen bijster weinig zoden aan de dijk. Over veel dingen in het leven heb je geen controle. Maar over je zorgen, in elk geval voor een deel, wel.

 

Dus relax. Neem het allemaal niet te serieus. Het leven wordt er beter van.