5 dingen die je gratis krijgt als je alcoholvrij gaat borrelen

 

Je hoeft geen alcoholist of saaie druif te zijn om te stoppen met drinken. Sterker nog: het is een uitstekende beslissing voor je sociale leven. Om over alle andere voordelen nog maar te zwijgen.

 

Een drankje is vaak best gezellig, maar alcohol heeft een heleboel voor de hand liggende nadelen waar je vast wel eens bij stilstaat, maar zelden lang genoeg om er echt een ding van te maken. Zelfs die ochtenden waarop je zweert om nooit meer te drinken zijn vaak snel weer vergeten. Eigenlijk is dat jammer, want een bewuste beslissing om niet te drinken kan je leven op allerlei manieren verbeteren.

1) Je gezondheid

Het meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk: je gezondheid. Alleen al op dat vlak valt er zoveel te winnen dat er eigenlijk nauwelijks iets tegen in te brengen valt. Drank kan de oorzaak zijn van kanker, hersenafwijkingen, allerhande verwondingen door debiele acties, en nog een hele rits van ellende. Oh en je wordt er dik van.

 

En, laten we niet vergeten: de katers. Mijn god, de katers. Die worden er ook niet milder op met de jaren.

 

Als je de beslissing maakt om niet meer te drinken ben je daar in één klap vanaf. Je lichaam herstelt zich razendsnel en jij dartelt voor je het weet rond als een jong hertje in de lente.

2) Je vrijheid

Je realiseert je het misschien niet, maar je kunt een hoop vrijer zijn als je niet meer drinkt. Gewoon auto kunnen rijden nadat je een gezellige avond hebt gehad is een behoorlijke bonus voor je mobiliteit in het leven. En hoe mobieler je bent, hoe vrijer je bent, hoe meer je de macht hebt over je eigen leven. Mooi toch.

[1]

3) Je geld

Als je fris drinkt, drink je veel minder. Je bespaart dus niet alleen op de hoofdpijn in de morgen als je niet meer het ene na het andere wijntje naar binnen kiept, maar ook nog eens op je bankrekening. Met een lekker koud Fïnleytje (of een ander drankje) in je hand ben je een hele tijd gelukkig, en dan is ineens de aandrang weg om de ene na de andere achterover te slaan alsof je leven er vanaf hangt. Scheelt toch al gauw een slok op een borrel (ha!).

4) Betere sociale interacties

Als je thuiskomt van een avond stappen, is het nogal lastig om na te gaan wat er goed ging en wat er beter kan wanneer je de helft vergeten bent. Als je betere, leukere, meer betekenisvolle interacties wil met mensen, dan werkt dat enorm veel beter als je de macht over het stuur stevig in handen houdt op de avonden dat je uitgaat.

 

Dit is soms een lastig punt, want het is bekend dat alcohol drempelverlagend werkt en dat je daardoor dus sneller in sociale situaties werpt waar je anders misschien de moed niet voor had. Maar als je het als een soort steunpilaar gebruikt voor sociale skills die je anders niet zou hebben, dan zorgt dat ervoor dat je die vaardigheden sowieso nooit ontwikkelt.

 

Als je stopt met drinken op feestjes en borrels, dwing je jezelf om het sociale uit jezelf te halen. En om het leuke te zoeken in andere dingen dan drank, zoals als een gek de dansvloer onveilig maken. Zul je zien dat dat stiekem nog leuker is ook.

 

5) Je productiviteit en je energie

Alcohol rotzooit met je slaap. Sure, je hebt vaak belachelijk weinig moeite om in slaap te komen na een paar biertjes in de kroeg, maar het probleem is dat je patroon van REM-slaap volledig overhoop wordt gegooid, waardoor je sneller moe en geïrriteerd wakker wordt. Als je niet drinkt, zul je zien dat je veel meer energie hebt en dat je meer gedaan krijgt. Perfect dus voor de mens die iets gedaan wil krijgen in zijn leven.

 

Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat je meteen alle drank het huis uit moet slingeren, alle gezelligheid moet opgeven en nooit meer een wijntje of biertje mag drinken.

 

Sterker nog, je moet helemaal niks. Het hele punt is nou juist dat je zelf controle hebt over je leven. En als jij lekker een wijntje wil drinken bij een diner met vrienden, dan moet je je daar vooral niet schuldig over voelen. Maar een alcoholvrije borrel inlassen voor jezelf, dat is het ongemak dubbel en dwars waard. Give it a try.