Waarom het leven beter is aan deze kant van de 30

 

Kan je het je nog herinneren, hoe je je vroeger zorgen maakte om die grens van de 30 over te gaan? Het begin van het einde, leek het. Dan ben je écht oud. Inmiddels weten we wel beter. Het is prima toeven aan deze kant van de 30. Sterker nog: het wordt eigenlijk alleen maar beter. Als je de 30 gepasseerd bent, weet je waarschijnijk waar we het over hebben. En voor de jonkies: listen up: hier zijn 6 redenen waarom het leven beter is na je 30ste.

 

1) Je geeft veel minder om wat anderen denken

Op een gegeven moment wordt het een heel stuk duidelijker dat de mening van anderen ongeveer dezelfde waarde heeft als de koers van de Bitcoin. Het verandert constant, er is geen peil op te trekken, en mensen vinden het opvallend fijn om er steeds weer over te praten. Maar is het echt belangrijk voor hoe het met jou gaat? Nou, uh.. Nee.

 

Jij doet gewoon je ding, je maakt je eigen plannen, en als je omgeving daar wat van vindt: laat ze lekker. Er zijn al genoeg ingewikkelde dingen in het leven, dus om je ook nog eens druk te gaan maken over wat de buurman er allemaal van vindt: ain’t nobody got time for that.

 

2) Je wordt minder onzeker om je uiterlijk

Waar je in je twintiger jaren nog wel eens met een zuur gezicht voor de spiegel stond om een wal onder je ogen of een vetrolletje hier of daar, denk je nu steeds meer: ach...

 

Je bent je, hoe cliché het ook klinkt, langzaamaan meer gaan realiseren dat je schoonheid niet alleen maar zit in de uiterlijke kenmerken van je lichaam. Dat het ook gaat om je zelfvertrouwen, je houding, je humor en je lach, bijvoorbeeld. En daar ben je nou juist een specialist in geworden.

 

6) Je leert sowieso relativeren als een tovenaar

Het is gewoon sowieso heel fijn om de dingen in je leven wat beter op waarde te kunnen schatten. En dat kan je beter dan ooit, nu je wat ouder en wijzer wordt.

 

3) Je verdient wat meer

Geld maakt natuurlijk niet gelukkig, dat blijkt uit ieder onderzoek en dat straalt ook bij iedere miserabele rijke uit alle poriën van hun lichaam. Maar het helpt wel als je een beetje fatsoenlijk je rekeningen kunt betalen zonder meteen de hele week crackers met kaas te moeten eten. Na je dertigste gaan mensen gemiddeld langzamerhand iets meer verdienen (en als dat niet zo is: sorry, your time will come!) en dat is stiekem toch best aangenaam.

 

Tegelijkertijd heb je ook steeds meer geleerd dat je er niet blij van wordt om alleen maar bezig te zijn met meer verdienen, en dat is een les die misschien nog wel meer waard is dan dat beetje extra geld dat je nu te besteden hebt.

 

4) Je kent je grenzen (maar durft ze nog steeds wel eens op te zoeken)

Van die weekends waar je de hele week van moest bijkomen, gigantisch enge dingen doen om je stoerheid te bewijzen, elke zaterdag luid zingend in de kroonluchters hangen… Het hoeft allemaal niet meer zo nodig. Je begint te merken dat veel dingen die je vroeger geweldig belangrijk vond, nu toch wel een aanslag op je lichaam en/of je geest beginnen te zijn, en ook dat je ze misschien wel ook minder deed omdat je het zelf graag wou dan om andere redenen.

 

Dus: that stuff’s gotta go. Je kunt het heerlijk wat rustiger aan doen, je focussen op de dingen die je echt belangrijk vindt, want je geeft niet meer zo om de meningen van anderen. Wat niet wil zeggen dat je nog steeds af en toe eens flink de bloemetjes kan buiten zetten. When the mood strikes..

 

5) Je realiseert je dat veel dingen die vroeger ingewikkeld leken eigenlijk peanuts zijn

Zoals belasting betalen, of je was doen, of doen alsof je een carrière hebt, bijvoorbeeld. Er is ergens een moment in je leven dat je een omslagpunt maakt in het denken over deze dingen. Vroeger keek je naar hoe anderen hiermee omgingen en dacht je: waarom heeft niemand anders hier moeite mee?

 

Maar dan komt de magische omslag waarin je je realiseert: okee. Iedereen klooit net als ik maar wat aan. En dan wordt alles plotseling veel makkelijker. Bij sommigen komt dat punt ver voor de dertig (good for you, guys), bij anderen duurt het iets langer. Maar voor iedereen wordt het allemaal een stuk makkelijker na die hobbel.


We doen maar wat. Geniet ervan.