Waarom je smaak beter wordt als je ouder wordt

 

Weet je nog, dat je vroeger die ene cd helemaal kapot draaide? Dat je alleen maar veel te baggy jeans wilde dragen, het liefste elke dag patat at, en er zo veel mogelijk posters aan je muur moesten hangen? Je vond jezelf heel wat. Eigengereid, wereldwijs en je had het altijd bij het juiste eind. En smaak, dat had je ook, vond je. Toen.

 

We veranderen naarmate we ouder worden. Met name tussen je twintigste en dertigste zijn die veranderingen groot. Dat komt doordat je gaat werken, een financieel volwassen leven gaat leiden, en misschien zelfs kinderen krijgt. Je wordt georganiseerder. Zorgvuldiger. Je weet hoe belangrijk het is om discipline te hebben. Je wordt een ‘steviger’ mens, en emotioneel een stuk stabieler. Je laat je jeugd echt los, en daarmee vaak ook de emotioneel gedreven voorkeuren die je destijds had.

 

Neem muziek. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge ontdekten dat je in je leven drie verschillende muzikale fases doorgaat. In je tienerjaren kies je vaak voor muziek om je af te zetten tegen alles en iedereen – vooral tegen je ouders. Dit is de ‘intense’ fase. Daarop volgt de ‘moderne’ fase, waarin je er graag ‘bij’ wilt horen, en meer voor mainstream muziek gaat waar je vrienden ook naar luisteren. Eenmaal gesetteld, volgt de ‘geraffineerde’ fase. Je gaat van muziek houden die positief en ontspannend is, maar die ook je sociale status en intelligentie reflecteert.

 

Wijsheid komt met de jaren. Vroeger vond je dat een dooddoener, maar ondertussen begrijp je dat er een kern van waarheid in schuilt. Want tegenwoordig investeer je, in plaats van dat je mee zweeft op de zoveelste gril. Je bent trouw aan jezelf, en besteedt alleen nog maar aandacht aan de dingen die er wat jou betreft tot doen. En een prettig detail: je voeten zijn gestopt met groeien, waardoor goede schoenen voor altijd zijn. Misschien moet je hoogstens hier en daar een broek laten vermaken, omdat je nou eenmaal grof geniet van het leven. Maar dat hoort erbij.

 

Gelukkig hebben we de foto’s nog. Want die tijd waarin je smaak op z’n zachtst gezegd discutabel was, heeft wel een heleboel heerlijke plaatjes opgeleverd. En dat levert nu weer mooie avonden op waarbij je je herinneringen opnieuw beleeft. Misschien met het schaamrood op je kaken. Maar ach, dat hoort erbij. Want als je altijd binnen de lijntjes had gekleurd, was je nu niet geweest wie je bent: 

 

Een gebalanceerd, geraffineerd en op goeie momenten zelfs wijs mens. Een mens met smaak.

 

Nu wel.