5 slimme comebacks op standaard uitspraken van de leraar

 

 

 

 

Wat was ‘ie lekker he, de zomervakantie? Geen huiswerk, geen stress, lang uitslapen...
Logisch dat je even moet wennen aan het feit dat je opeens weer vijf dagen achter elkaar in de schoolbanken moet zitten. En hoewel we het niet willen aanmoedigen, snappen we heus wel dat het kan voorkomen dat je even niet oplet in de klas of een keertje te laat komt. In zulke (hopelijk schaarse!) gevallen raden we je aan om je fout met een grote dosis humor toe te geven en met heel veel vriendelijkheid de berisping van je leraar te omarmen. Dan verpest je het in elk geval niet voor de rest van het jaar. Hier een paar tips.

 

1) Als je te laat bent…

De leraar:
‘Waar komen wij vandaan?’

Jouw comeback:
“Ja, sorry dat ik zo laat ben! Maar daar heb ik dus ook de hele nacht over na liggen denken! Ik bedoel: ‘Wat is de betekenis van het leven?’, ‘Waar komen we vandaan?’, ‘Waar gaan we naartoe?’, dat zijn vragen die me wel bezighouden.”

 

2) Als je de klasdeur open laat staan…

De leraar:
‘Ben je in de kerk geboren?’

 

Jouw comeback:
“Nou, dat niet. Maar ik moet zeggen dat in uw lokaal wel datzelfde fijne gevoel heerst. Dat de deur altijd voor iedereen open staat. Maar u heeft helemaal gelijk, ik zal ‘m snel dicht doen voor de les begint.”

 

3) Als de klas onrustig is…
De leraar:

‘Dit gaat van jullie eigen tijd af’

 

Jouw comeback
“Wist u dat de tijd steeds sneller gaat als je ouder wordt? Voor u lijkt dit lesuur misschien een kort en kostbaar momentje, maar voor ons is het een enorme oceaan van tijd. Dus we verspillen minder tijd dan u denkt!”

 

4) Als je tijdens de les een ander gesprek hebt met degene naast je…
De leraar:

‘Wil je met de klas delen wat er zo belangrijk is?’

 

Jouw comeback
“Goed idee! Fijn dat u hier even tijd voor wil vrijmaken. We hebben het net over [een appje van mijn lover / wat we na school gaan doen / zelf invullen] en ik zou daarbij best wat extra advies kunnen gebruiken. Heeft u nog tips?”

 

5) Als je cijfers niet zo goed zijn…
De leraar:

‘Je zit hier niet voor mij, maar voor jezelf’

 

Jouw comeback
“U heeft gelijk, maar daar zit precies het probleem: ik moet al mijn motivatie bij mezelf zoeken. Dat is al moeilijk genoeg voor een volwassene, maar ik ben [roep hier iets luider je leeftijd] en ik doe mijn best!”

 

 

We hebben nog veel meer voor je!