5 tips om lachend uit de kast te komen

 

 

 

Begin augustus is het weer één groot feest in Amsterdam. Overal confetti, glitters, unicorns en regenbogen. Dat kan maar één ding betekenen: Amsterdam Pride 2018!

Tientallen boten varen door de grachten van onze hoofdstad. Van gay tot een beetje gay tot hetero… iedereen danst, zingt, zwaait en is blij. Om te vieren dat iedereen zichzelf mag zijn.

Dit jaar ga je waarschijnlijk veel Supermannen en Supervrouwen (en alles ertussenin) zien, want is het thema van de Pride is dit jaar: Helden.

Superleuk allemaal natuurlijk, maar als je nog niet uit de kast bent, dan voel je jezelf op de Pride misschien eerder een held op sokken.

Daarom krijg je van ons 5 tips voor een fijne coming out. Want ja.. Helaas is anders zijn in 2018 soms nog steeds niet altijd even eenvoudig.

 

1. Coming out day

Natuurlijk moet je het hele jaar jezelf kunnen zijn. Maar op 11 oktober benadrukt de wereldwijde coming out day dit nog even extra.

Paarse vrijdag is ook zo’n dag. Op de tweede vrijdag van december dragen veel scholieren in Nederland paarse kleding naar school. Zo laten ze hun support zien voor de homo’s, lesbo’s en transgenders op hun school. Of die nou uit de kast zijn of niet. Gaaf!

En ja, het is moeilijk om je coming out te plannen op een bepaalde dag. Maar wellicht zien je ouders, familie of vrienden op die dag iets voorbijkomen over coming outs of Paarse Vrijdag, en geeft het een opening om erover te beginnen.

 

2. Stuur een appje

Neeeee, stuur niet via WhatsApp dat je gay bent! Maar stuur wel dat je iets moet vertellen. Bijvoorbeeld aan je beste vriendin of je moeder. Als je haar dan ziet, kies je zelf of je er écht klaar voor bent. Is dat niet zo? Dan zeg je gewoon dat je een tentamen hebt verpest.

 

3. “Ik vraag dit voor een vriend”

Heb je echt geen idee hoe je ouders, vrienden of clubgenoten gaan reageren? Probeer dan een beetje te vissen. Zeg bijvoorbeeld dat je iemand kent die gay is, en dat hij niet uit de kast durft te komen. En wat ze daarvan vinden.

 

4. Rollenspel

Ben je bang voor de reactie van je ouders? Het kan helpen om het eerst aan iemand anders te vertellen. Bijvoorbeeld een broer of zus, oom of tante of neef of nicht. Of één van je beste vrienden of vriendinnen. Als zij er oké mee zijn kunnen ze je helpen het te vertellen aan je ouders. En je kunt je voorbereiden door het gesprek met ze te oefenen.

Kies natuurlijk wel iemand uit die je echt vertrouwt!

 

5. Kom uit de kast!

Maak ruimte in je kledingkast en ga erin zitten, het liefst vlak voor het avondeten. Als je ouders dan ‘aan taaaafel’ roepen, blijf je lekker zitten. Komen ze je halen in je kamer? Doe dan de deur open, en zeg ‘Ik kom uit de kast!’. Dit werkt natuurlijk alleen als je weet dat je ouders er helemaal oké mee zijn.

 

Trouwens...

In ieder land is er wel een negatieve uitspraak om te zeggen dat iemand gay is. “Hij is van de verkeerde kant,” bijvoorbeeld. Je kent er zo misschien nog wel een paar. Maar wist je dat er in Brazilië zo’n uitspraak is die te maken heeft met Coca-Cola en Fanta? Lees bij Expreszo hoe dit zit, én wat Coca-Cola heeft gedaan om hier een positieve draai aan te geven.

 

Maar even serieus:

Zeggen dat je gay bent is voor veel jongens en meiden heel moeilijk. Snappen we. Heb je hulp nodig? Ga dan bijvoorbeeld naar de community van Expreszo. Hier kun je anoniem vragen stellen aan leeftijdsgenoten die al uit de kast zijn gekomen, of nog niet. Wil je met een professional praten? Kijk dan eens bij Sense.

 

Uit de kast komen… Wanneer je het doet, en op welke manier.. dat bepaal je helemaal zelf. En wat er ook gebeurt, je mag trots zijn op jezelf. Happy Pride!