5 wijze adviezen waar je niks aan hebt (of toch wel?)

 

 

Goed advies is altijd welkom. Goed advies verpakt in een cryptische, onbegrijpelijke, soms eeuwenoude tegeltjeswijsheid not so much. Want wat heb je eraan als je je op z’n zachts gezegd zwaar ellendig voelt, en iemand komt aanzetten met de zin: ‘Ah joh, na regen komt zonneschijn’? Toch worden deze spreekwoorden niet voor niets met regelmaat uit een ouderlijke mouw geschud om jou van liefdevol en zogenaamd opbeurend advies te voorzien. Maar hoewel niet elke omaspreuk op het eerste gezicht iets bijdraagt aan je leven, zit er soms toch iets leerzaams in zo’n quote. Daarom doken we voor je in de meest voorkomende clichéwijsheden om te kijken wat je er nou echt aan hebt. En wat niet.

 

1. Pluk de dag

Onzin, want: Prachtig levensmotto hoor, maar wat is er mis met een luie dag? Moet je dan per se altijd maar optimistisch gaan zitten genieten van je dag, zelfs als je gewoon écht even toe bent aan een dag in je nest? En bovendien: een dag kun je per definitie niet ‘plukken’, dus hoe pas je dit advies in hemelsnaam toe?

 

Leerzaam, want:

Pluk de dag komt van het Latijnse ‘Carpe diem’. Oorspronkelijk bedoeld als motivatie om dingen die je vandaag kan doen niet uit te stellen tot morgen. En daar zit natuurlijk wat in. Van uitstellen wordt niemand blij. Vaak voel je je tien keer beter als je een klusje hebt geklaard waar je flink tegenop zag. Pluk de dag wordt ook gebruikt om aan te sporen tot ‘leven in het nu’. Dus om niet teveel bezig te zijn met het verleden of met de toekomst. En ook daar kun je wat mee, want je hebt er gewoon vrij weinig aan om je druk te maken om allerlei dingen die je niet direct kan aanpakken.

 

2. Beter een vogel in de hand, dan tien in de lucht

Onzin, want: Waarom zijn vogels een metafoor voor dingen die jij graag wil bereiken in je leven? Een vogel in je hand is niet per se een goed ding. En hoezo zijn tien vogels in de lucht dan slecht? Vogels zijn dieren die horen te vliegen, dus technisch gezien is het beter als er tien vogels vliegen dan dat jij er een in je hand hebt.

 

Leerzaam, want: Dit spreekwoord betekent zoals als: liever een beetje, dan helemaal niets. Oftewel: zet niet iets dat je al hebt op het spel om nog meer te krijgen. Als je iets moois in je hand hebt (op zich is een vogel een vreemde metafoor, eens), is het zonde om ‘m te laten vliegen, omdat je hoopt op iets dat waarschijnlijk onbereikbaar is. Eigenlijk is deze ietwat cryptische wijsheid een heel goed middel tegen perfectionisme en de prestatiemaatschappij waarin we leven. Want door blij te zijn met wat je hebt, neem je een groot deel van de druk weg en is de kans groot dat je meer tevreden en dus meer gelukkig door het leven gaat.

 

3. Door de zure appel heen bijten

Onzin, want: Bah, er is toch niemand die een zure appel helemaal op krijgt? Bovendien ga je last van je maag krijgen na een superzure appel. Als een appel nog niet rijp is, laat je ‘m beter nog even liggen.

 

Leerzaam, want: Het leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn (sorry, nog zo’n uitspraak maar you get it). Maar juist die momenten dat het leven even tegenzit, zijn vaak de meest leerzame. Het ding met een zure appel is dat deze vaak zoeter van smaak wordt als je er even op kauwt. En zo werkt dat ook met vervelende dingen in het leven. Als je zo’n situatie namelijk omarmt en er even doorheen gaat, kun je er uiteindelijk het positieve van inzien.

 

4. Na regen komt zonneschijn

Onzin, want: Nou ja, dit is gewoon niet altijd waar. Het kan ook regenen en daarna gaan hagelen. Of het kan na het regenen een hele tijd bewolkt blijven, of zo.

 

Leerzaam, want: Wat ze hiermee willen zeggen, is dat je je altijd weer beter gaat voelen. En dat is oprecht in alle gevallen altijd waar! Naarmate de tijd verstrijkt, hoe uitzichtloos de situatie ook lijkt, komt er altijd een moment dat je weer moet lachen of dat je merkt dat je je weer goed voelt. Dit advies is bedoeld om hoop te houden als het even niet meezit, en dat is een mooi en waardevol ding.

 

5. Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen

Onzin, want: In zekere zin klopt deze wel, maar het is gewoon een irritante open deur. Je bent jong en je hebt nog een leven lang om uit te zoeken wie je bent en wat je wil zijn. Mag je je dan soms misschien laten inspireren door anderen?!

 

Leerzaam, want: Het is oprecht heel fijn als je jezelf leuk vindt. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan en dat is het ook, maar probeer het maar gewoon wel. Als iets niet bij je past, doe het dan niet. En doe ook geen dingen alleen maar omdat anderen het doen. Uiteindelijk houden mensen van authenticiteit en niet van iemand die niet origineel is. Dus serieus, wees gewoon jezelf.

 

 

We hebben nog veel meer voor je!