7 bizarre feitjes die je nog niet wist over je vriendschappen

Vriendschap is mooi. Maar wist je dat ze ook heel gezond zijn? Hier zijn 7 bizarre feitjes over vriendschap die je nog niet wist.

 

1. Mensen met een groot netwerk van vrienden leven langer

In een grootschalig Australisch onderzoek dat tien jaar duurde, werden mensen onderzocht op basis van de sociale interacties die ze hadden, hoe sterk hun band met hun familie en kinderen was, en hoe sterk hun vriendengroep was.

Wat bleek?

Mensen met een sterke vriendengroep hadden 22% meer kans om die tien jaar te overleven dan mensen met een minder hechte groep vrienden. Met andere woorden: als je lang wil leven… Keep your friends close!

 

2. Keep your enemies closer?

Niet dus. Bijna iedereen heeft wel een paar van die vrienden die je telkens proberen omlaag te halen en je meer energie kosten dan ze opleveren. Echte frenemies. Volgens het spreekwoord doe je er wijs aan om die nog dichter bij je te houden dan je goeie vrienden. Maar klopt dat wel?

Nou… Dikke nee dus.

Hangen met vrienden waarmee je een haat-liefdeverhouding hebt is ontzettend slecht voor je bloeddruk en je stressniveaus. Sterker nog: chillen met je frenemies is slechter voor je dan met mensen waar je gewoon een straight up hekel aan hebt. Kun je nagaan.

 

3. Je hebt je hele leven ongeveer evenveel vrienden

Hoewel je je hele leven vrienden verliest en er nieuwe vrienden bij krijgt, blijft het aantal vrienden vreemd genoeg je hele leven vrij stabiel. Uit een onderzoek dat onder Engelse tieners werd uitgevoerd, bleek dat mensen blijkbaar een beperkte hoeveelheid stabiele relaties kunnen onderhouden.

Als er een paar wegvallen, bijvoorbeeld wanneer ze naar een andere stad verhuizen, komt er ruimte vrij voor een paar nieuwe vrienden.

De antropoloog Robin Dunbar hing zelfs een getal aan het maximaal aantal vriendschappen dat mensen kunnen onderhouden: 150. Je hebt maximaal 150 vrienden. Sorry, nummer 151, you’re out.

 

4. Geen vrienden hebben is net zo slecht als 15 sigaretten per dag

Eenzaamheid is superslecht voor je gezondheid. Sorry, maar dat is echt zo. Uit onderzoek blijkt dat sociale isolatie onze instinctieve vlucht- of vechtreactie aanslingert. Die reactie zorgt voor de aanmaak van het eiwit fibrinogeen, een stof die in te grote hoeveelheden de veroorzaker kan zijn van hartaanvallen en beroertes. Ellende dus.

Het geneesmiddel voor eenzaamheid is voor de hand liggend: zoek nieuwe vrienden. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen die zich eenzaam voelen schamen zich ervoor, waardoor het nog moeilijker wordt om sociale situaties op te zoeken en ze zich nog eenzamer gaan voelen. Als je je eenzaam voelt, houd dat iedereen het wel eens eng vindt om op mensen af te stappen, maar dat dat nooit het einde van de wereld is.

En als je mensen om je heen ziet waarvan je denkt dat ze eenzaam zijn: maak eens een praatje met ze. Dat is gezond voor iedereen.

 

5. Mensen met goede vriendengroepen genezen sneller

Als je een sterke vriendengroep hebt, herstel je beter van ziekten. In 2012 bleek uit onderzoek dat vrouwen met borstkanker sneller genazen en een grotere overlevingskans hadden als ze een sterke vriendengroep hadden.

 

6. Je bent productiever als je met vrienden samenwerkt

Als je met je besties samenwerkt, krijg je meer gedaan. Als ze hard werken tenminste. Als ze minder hard werken dan jij, dan werkt het juist weer averechts. Met andere woorden: sluit je aan bij een groep keihardwerkende vrienden als je productief wil zijn, en bij een stelletje slackers als je anderen wil helpen productief te zijn.

 

7. En van met vrienden samenwerken word je MEGAgelukkig

Nog een voordeel van met je vrienden samenwerken: je wordt er ontzettend gelukkig van. Mensen die aangaven dat ze drie goede vrienden op hun werk hadden, hadden in 96% van de gevallen ook een “extreem” gelukkig leven.

96%! En ze gebruikten het woord “extreem”!

Als dat geen reden is om buddies te worden met iedereen op je werk weten wij het ook niet meer.

 

We hebben nog veel meer voor je!