De duurste Coca-Cola-spullen zijn absurd veel geld waard

 

 

 

 

We kennen allemaal wel die verhalen van mensen die op hun zolder tussen de afgedankte stoffige troep een of ander eeuwenoud schilderij vinden dat dan van onschatbare waarde blijkt te zijn. Iedereen zou dat wel willen, zo’n soort kadootje uit de geschiedenis. Maar het zijn niet alleen schilderijen die je rijk kunnen maken. Wist je dat er ook Coca-Cola-spullen zijn die ongelooflijk veel geld waard kunnen zijn? Hier zijn 5 van de kostbaarste Coca-Cola-memorabilia waar je bankrekening van op tilt slaat als je ze op je zolder aantreft. 


5) Een Coca-Cola drankmachineding van glas-in-lood uit 1915

 

Op het eerste gezicht zou je voor dit ding misschien niet meteen enorme bedragen voor over de toonbank smijten. Het is een soort tapmachientje waar je Coca-Cola in kunt gieten en dan vervolgens uit het kraantje een heerlijk glas voor jezelf kunt tappen. Maar als je wat beter kijkt, begint het misschien te dagen waarom dit ding zo achterlijk veel geld waard zou kunnen zijn.

 

Die grote bol bovenop het ding is namelijk van glas-in-lood (=superbreekbaar) en hij is meer dan honderd jaar oud (=superlang geleden). Oh, en het pootje is gemaakt van marmer en het is een van de eerste dingen die Coca-Cola ooit gemaakt heeft voor thuisgebruik. Dus.

 

Wat is ‘ie waard?

83.000 euro. Maar dan kan je ook wel echt drinken uit het oudste Coca-Colatapje ter wereld.

 

4) Papieren poster met wulps kijkende dame met vreemd glaasje Coca-Cola

Deze schoonheid werd aangetroffen op de zolder van de beheerder van een oud theater op Times Square in New York. Nadat het theater ermee was opgehouden, verdween de poster opgevouwen in een oude doos. Jaren later trof zijn dochter de poster aan, liet hem opknappen en verkocht hem op een veiling voor…

 

Nou? NOU?!
87.000 euro. Goeie vondst, dochter.

 

3) Dit ding

 

Mooi is ‘ie wel, dit ding. Dat moeten we toegeven. Maar wat is het? Een kerstbal? Gaslamp? Een discobol? Dat laatste klinkt haast nog het meest waarschijnlijk, want het ding is groter dan je misschien zou verwachten: ruim 33 centimeter in diameter. In elk geval weet je wel dat het een bijzonder feestje gaat worden als je zo’n Coca-Cola discobol aan het plafond ziet hangen.

 

Omdat..?

Nou, omdat ‘ie werd geveild voor 116.000 euro. Daarom.

 

 2) Het prototype van het legendarische Coca-Cola flesje uit 1915

 

 

Het allereerste ontwerp van het Coca-Colaflesje is gebaseerd op een cacaoboon, omdat de ontwerper destijds dacht dat cacao een van de ingrediënten in het toen al uiterst geheime recept van Coca-Cola was. Daar bleek niks van te kloppen, maar het ontwerp is altijd blijven hangen.

 

Dit flesje, uit 1915 is een prototype, een eerste uitprobeersel om te testen of het flesje goed zou werken. Ook dat was eigenlijk niet zo: door de dunne onderkant en de dikke buik van het flesje viel het de hele tijd om op de lopende band. Dit specifieke ontwerp is daarom nooit in gebruik genomen, maar het prototype blijft bestaan.

 

En hoe duur is ‘ie?

Het flesje werd in 2011 geveild voor bijna 200.000 Euro.

 

1) Een enorme marmeren Coca-Cola tapbar

Het duurste Coca-Cola-verzamelstuk ooit verkocht, is dit marmeren gevaarte uit 1893. Het is een ‘soda fountain’, een soort barretje waar mensen vroeger, in de tijd dat er nog geen glazen flesjes waren, samenkwamen om versgetapte limonade te drinken. Dat klinkt als een zin uit de Donald Duck, maar het is echt waar.


Dit exemplaar werd in 2012 geveild voor de ongelooflijke prijs van 4,5 miljoen dollar (3,7 miljoen euro) aan een anonieme bieder. In het filmpje hieronder kun je het zien gebeuren, en zie je ook dat die anonieme bieder alvast in zijn nieuwe bar is gaan staan tijdens het bieden. Die wilde ‘m wel heel graag hebben... 

We hebben nog veel meer voor je!