7 tips om de ondraaglijke stress van de examenuitslag te lijf te gaan

 

Het is zover: de dag van je examenuitslag. Al je harde werk en stress wordt morgen hopelijk beloond met het verlossende telefoontje: ‘Je bent geslaagd!’ Maar voor het zover is, kan je behoorlijk in de stress zitten. Geloof ons, wij hebben het allemaal ook meegemaakt. Daarom hebben we hier een paar tips om deze stressvolle dag door te komen. Succes en onthoud: je hebt het zwaarste deel al achter de rug!

 

Knuffel een puppy

Het is wetenschappelijk bewezen dat knuffelen met dieren stressverlagend werkt. Van het aaien van je hond of kat word je rustiger, optimistischer en maak je je minder druk om je dagelijkse zorgen. Ideaal voor deze situatie dus! Roep je pup, knuffel je kitty, ga desnoods naar de kinderboerderij om kopjes aan een geit te geven. Je voelt je geheid beter.

 

Eet chocola

Okay, dit klinkt te mooi om waar te zijn maar het is echt waar: chocola is een ontzettend goede stressremmer. Herhaling: je kunt chocola eten om van je zenuwen af te komen. Pure chocolade - met 70% of meer aan cacao - gaat de vorming van het stresshormoon cortisol tegen en heeft een ontspannend effect op het lichaam. Bovendien zorgt het ook nog voor de aanmaak van endorfine in je lichaam, wat ook bijdraagt aan de ontspanning en voor geluksgevoel zorgt. Kanen dus.

 

Speel met bubbeltjesplastic

Als het je allemaal echt even teveel wordt en je geen puppy’s en chocola bij de hand hebt, kun je altijd nog even een lap bubbeltjesplastic ergens vandaan trekken. Studenten aan de University of Leicester lieten honderden meters van het verpakkingsmateriaal aanrukken om de examenstress te bevechten. En wat bleek: van het knappen van de plastic bubbeltjes werden veel studenten rustiger dan van meditatie of yoga. Ideaal, en nog eens heel laagdrempelig ook. 

 

Ga wat leuks doen

Uiteindelijk gaat het erom dat je je jezelf  weet af te leiden van de boven je hoofd hangende beslissing. Dus ga wat leuks doen. Ga erop uit met vrienden en vriendinnen. Ga wandelen, naar een pretpark of het zwembad; anything! Zolang het maar niets te maken heeft met boeken en school. Maak er een mooie dag van. Geniet van je vrijheid.

 

Wees trots op jezelf, wat de uitslag ook wordt

Prent jezelf in dat je je stinkende best hebt gedaan om er wat van te maken. Je hebt alles op alles gezet, je hebt een hele reeks stressvolle examens afgelegd en je leeft nog. Ongeacht of je wel of niet geslaagd bent, is dat iets waar je best trots op mag zijn!

 

Vier je vrijheid en plan een tripje

Leid je aandacht af van de stress van dit moment door met de toekomst bezig te zijn. En wat de uitslag van vandaag ook wordt, één ding weet je wel zeker: er komt vakantie aan! Perfect dus om alvast een tripje of vakantie te boeken. Kies een leuke stedentrip, een mooie strandbestemming of iets avontuurlijks en ga je lekker zitten verheugen.

Check ook meteen de actiecode onder de dop van je fles Coca-Cola, want daarmee kun je reizen winnen naar fantastische zomerbestemmingen over de hele wereld! Kijk als de bliksem op de actiepagina voor de voorwaarden en de lijst met bestemmingen (en dat zijn er een heleboel)!

 

We hebben nog veel meer voor je!