Waarom je zo blij wordt van de zon

Dat je van zonlicht bruin wordt en het warm krijgt, is voor de meeste mensen geen verrassing. Maar de zon heeft veel meer invloed op je leven dan je misschien denkt. Op je humeur bijvoorbeeld. Je hebt vast wel eens gemerkt dat je vrolijker bent als het zomer wordt. Maar wist je dat daar allerlei biologische en wetenschappelijke verklaringen voor zijn? Dit is hoe de zon je leven beter maakt.

 

1) Je slaapt beter

Daglicht zorgt ervoor dat je lichaam hormonen aanmaakt waardoor je overdag waakzaam en alert bent. Maar daarnaast draagt het ook bij aan het aanmaken van het tegenovergestelde hormoon, namelijk het slaaphormoon melatonine. Hoe meer daglicht je overdag ziet, hoe meer je lichaam melatonine aanmaakt, en hoe beter je dus slaapt.

2) Zonlicht gaat depressie tegen

Dankzij de zon maakt je lichaam vitamine D aan, wat helpt om depressies te voorkomen en in het algemeen supergoed is voor je humeur. Door gebrek aan zonlicht en dus vitamine D hebben veel mensen in de winter last van winterdepressies. In het Engels heten die ‘Seasonal Affective Disorders’, wat wordt afgekort tot ‘SAD’, dus dan weet je het wel.

Don’t be sad. De zon in!

3) Je wordt er sexy en veel sneller verliefd van

Dezelfde vitamine D die je depressie verhelpt, zorgt er ook voor dat mannen meer testosteron en vrouwen meer oestrogeen aanmaken. Deze geslachtshormonen zorgen ervoor dat je sneller verliefd wordt. Bovendien zijn ze ook nog enorm goed voor je huid, waardoor je er ook nog eens veel beter uit gaat zien! Zeker als je er ook nog een mooi kleurtje bij hebt.

4) Je wordt stabieler en zelfverzekerder

We hebben al een boel ‘-ines’ genoemd, maar er is er nog eentje die door zonlicht wordt aangemaakt in je lichaam: serotonine. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat je emotioneel stabieler, kalmer en minder angstig wordt. Gecombineerd met de eerder genoemde punten kan dat ervoor zorgen dat je veel beter in je vel zit en dus veel zelfverzekerder door het leven gaat.

5) Het helpt bij het afvallen

Als je toevallig probeert af te vallen, is er nog meer goed nieuws: zonlicht helpt! Die serotonine van het vorige punt remt namelijk ook je eetlust af. Mede daardoor heb je in de zomer vaak meer zin in een lichte salade dan een vette, hete hap.

6) Zonlicht draagt bij aan sterke botten en tanden

Niemand wordt blij van naar de tandarts gaan. Gelukkig helpt vitamine D bij de opname van calcium in je lichaam, waardoor je botten én je tanden sterker worden en je minder snel gaatjes krijgt. A bit of sunshine a day keeps the dentist away!

Het moge duidelijk zijn: de zon geeft je humeur een zetje in de goede richting. Let wel op dat je niet verbrandt. Smeer je altijd in als je meer dan een paar minuten in de sterke zon gaat en zoek eventueel beschutting in de schaduw. Met een lichte huid is 10 minuten per dag in de zon al genoeg voor de bovenstaande effecten!

Behoefte gekregen aan een extra shotje zonlicht? Check dan nu de dop van je Coca-Colaflesje, want daaronder vind je een speciale actiecode waar je een prachtige vakantie naar een zonnige bestemming kunt winnen! Kijk snel op de site voor de actievoorwaarden.

 

Meer lezen?