Welk bijbaantje past bij jou?

De zomer is de ideale tijd om een beetje extra knaken te verdienen. Je hebt toch niks anders te doen ;) Maar het is en blijft natuurlijk zomervakantie, dus het liefst kies je een baantje dat past bij jouw idee van relaxen. We zochten uit welk bijbaantje bij welk type past.

 

Het buitenmens

Jij bent (ook in de vakantie) altijd lekker vroeg wakker en brengt je dagen het liefst de hele dag buiten door. Vroeger kwam je na een hele dag buitenspelen helemaal smerig thuis en dat boeide je niks.

Zijn er bij jou in de buurt akkers of kassen te vinden? Ga eens vragen of ze hulp nodig hebben. Zomerfruit (bessen, aardbeien, kersen) moet deze periode geoogst worden. Ook veel bloemen worden verkocht en de bollen moeten uit de grond en gepeld worden. Meestal krijg je per kilo of per krat betaald, dus je hebt zelf in de hand hoeveel je verdient. Het allerchillst is dat je vroeg kunt beginnen, zodat je ’s middags lekker met je vrienden naar het park of het zwembad kan.

Bijbaantjes: aardbeien plukken, bloemen snijden, bollen pellen.

 

De dierenvriend

Je bent blij dat je even weg bent van school, omdat je stiekem niet zo’n mensen-mens bent. Van dieren daarentegen word je wel heel happy. Het liefst breng je je zomer door met je paard of je hond in het bos.

Vraag eens bij de lokale kinderboerderij of je iets kunt doen deze zomer, of ga de buurt rond om te kijken of er nog konijnen, hamsters of vissen verzorgd moeten worden als mensen op vakantie zijn. Veel mensen hebben daar best een zakcentje voor over!

Bijbaantjes: helpen in een asiel, hokken schoonmaken op de kinderboerderij, honden uitlaten, konijn van de buren verzorgen.

 

Het niet-lullen-maar-poetsen-type

Is jouw kamer altijd spik en span? Ben je zelf ook altijd tot in de puntjes verzorgd? En word je er relaxed van als je lekker aan het opruimen bent?

Misschien is het een idee om dat dan ook als bijbaantje te doen. Wat dacht je van vakkenvuller in een supermarkt? Ook hotels hebben in de drukke zomermaanden vaak extra handjes nodig, en in ziekenhuizen en kantoren gaan de schoonmakers in deze periode vaak op vakantie. Je kunt ook zelf wat klandizie opbouwen door in de buurt rond te vragen wiens auto er een poetsbeurt nodig heeft voor of na de vakantie.

Bijbaantjes: hotelkamers schoonmaken, auto wassen van de buren, vakkenvuller.

 

De horecatijger

Jij houdt van uitgaan: dansen, feesten, gezelligheid. Je hebt heel veel vrienden en daar komen er elk weekend een paar bij. Het liefst maak je de hele dag lol.

Waarom zou je die skills niet inzetten in je bijbaantje? Vooral restaurants en cafés aan het strand of met een terras hebben hulp nodig als het lekker weer is. In de keuken, in de bediening, maar ook - om te beginnen - met glazen ophalen. Vergis je niet, hoewel je heel veel lol maakt en veel mensen ontmoet, is het in de horeca vaak keihard werken. Voor dit werk moet je trouwens vaak wel 18 jaar zijn, maar als je jonger bent, kun je prima beginnen als afwasser.

Bijbaantjes: barman/vrouw, bediening bij een strandtent, glazen halen, afwasser.

 

De clown

Jij bent een entertainer pur sang. Je doet altijd typetjes, hebt grappige ideeën en je bedenkt de leukste spelletjes. Je houdt van pretparken, waterparken en staat vooraan als er iets georganiseerd wordt op school, bij je sportclub of in de buurt.

Maak er je werk van! Kijk of er mensen nodig zijn bij buurthuizen, campings of pretparken. Kun je lekker de clown uithangen.

Bijbaantjes: animatieteam van een camping, kaartjes verkopen in een pretpark, ijsscheppen.

 

De onderhandelaar

Je bent zo’n leidend type die niet op z’n mondje gevallen is. Je hebt goede mensenkennis, bent behulpzaam en je weet vaak wat mensen willen. Iedereen vindt je aardig en maakt graag een praatje met je. Klinkt alsof je een goede verkoper bent!

Omdat winkels en supermarkten de hele vakantie gewoon open zijn en het personeel vaak op vakantie gaat, zijn er extra verkopers nodig. Iets voor jou? Je kunt ook verkoopwerk doen via een callcenter of op straat of festivals als promotor.

Bijbaantjes: verkoper in een winkel, cassiëre, callcenter, promotiewerk.

 

De verzorger

Jij staat altijd voor iedereen klaar. Je biedt een luisterend oor aan al je vrienden en vriendinnen en je brengt je moeder vaak een kopje thee op bed. Ook vind je op bezoek gaan bij je oma stiekem net zo leuk als met je vrienden naar het zwembad gaan.

Dan ben je helemaal geschikt voor een baan in de zorg. Koffie zetten, wandelingetjes maken, spelletjes doen, eten rondbrengen. Vraag bijvoorbeeld eens of er hulp nodig is bij het bejaardentehuis bij jou in de buurt. En, mooi meegenomen: met een bijbaantje in de zorg verdien je sowieso extra karmapunten.

Bijbaantjes: boodschappen doen voor je oude buurvrouw, helpen in een bejaardentehuis, wandelen met ouderen of gehandicapten.

 

De krachtpatser

Je staat het liefst in de sportschool. Ijzer pompen is je leven en je conditie is topfit. Jij draait je hand niet om voor een beetje sjouwwerk.

En laat daar in de zomer nou nét veel behoefte aan zijn. Strandtenten moeten opgebouwd en afgebroken worden, terrassen heen en weer gesjouwd, en wat dacht je van ál die festivals door het hele land? Dat bouwt zichzelf ook niet op. Zwaar werk, maar je traint wel je biceps terwijl je werkt.

Bijbaantjes: terrassen sjouwen, strandtenten opbouwen, festivalpodia opbouwen.

 

Let op: er gelden best wat regels voor vakantiewerk. Zo mag je tot je 18e maar een aantal uur per dag werken. Houd daar rekening mee en vraag dit goed na bij je werkgever.

 

Zin gekregen in een vakantie na al dat harde werk? Onder de dop van elke fles Coca-Cola zit een code waarmee je elke week een reis kunt winnen naar de lekkerste zomerbestemmingen over de hele wereld. Check hier de hele lijst!

 

 

Meer lezen?