10 manieren om je hoofd koel te houden tijdens de examens

 

Oh nee oh nee oh nee. De examens! Hier heb je het al die tijd voor gedaan. In deze weken moet het gebeuren. Dit is het moment. Er is geen weg meer terug. Alles hangt van je examens af. ALLES! Ok, misschien is het niet zo erg. Toch proberen we je door deze weken heen te slepen met tien tips om je hoofd koel te houden tijdens de examens!

 

1. Denk koel

Bijna oververhit van het leren terwijl de zon buiten schijnt? Denk aan koude dingen! Aan een sneeuwballengevecht bijvoorbeeld, of ijsblokjes die je net uit de vriezer haalt. Als je koud denkt, speel je een spelletje met je brein en kan je in no-time weer door. Cool he?

 

2. Leer niet te hard

Heh? Ja. Een hele dag non-stop leren heeft echt geen zin. Pak je rust, kijk een serie, ga sporten. Je brein heeft afleiding nodig om alle leerstof een plekje te geven (maar vergeet daarna niet weer verder te gaan).

 

3. Zet een fijne playlist op

Muziek luisteren tijdens het studeren werkt! Niet alleen zorgt het er voor dat geluiden van buiten je kamer verstommen, ook is het goed voor de concentratie en blijft de leerstof er beter door hangen. Inspiratie nodig? Check deze focus-playlists!

 

4. Zoen!

Echt waar. Door te zoenen komt het hormoon oxyrocine vrij. Voor degenen die geen natuur- of scheikunde in hun pakket hebben: oxytocine bestrijdt het stresshormoon coristol, waardoor je veel meer ontspannen bent. En zo heb je direct een reden om nu al op zoek te gaan naar je gala-date.

 

5. Slaap genoeg

Een inkoppertje misschien, maar voldoende nachtrust is echt heel erg belangrijk. Slapen zorgt ervoor dat je brein een zogenaamde ‘opnamestop’ heeft en alle leerstof een plekje kan geven. Als je niet genoeg slaapt, presteer je minder!

 

6. Ruim op

Het leren nog even uitstellen? Prima, als je die tijd maar gebruikt om je studieplek op te ruimen. Alle spullen die je kunt zien maar die je niet gebruikt, zorgen voor afleiding. Je telefoon met al z’n afleidende apps hoort daar dus ook bij. Sorry (al snappen we best dat je onze instagram zo nu en dan even checkt).

 

7. Zit rechtop

Ja, wij vinden het zelf ook lekkerder om onderuitgezakt door de leerstof te bladeren. Maar helaas is dit niet bepaald goed voor je concentratie… Maak het jezelf comfortabel, maar niet té. Hup, overeind, recht je rug en zorg dat alle energie rechtstreeks naar je brein kan!

 

8. Pieker niet

Het is logisch dat je tijdens het leren afdwaalt met je gedachten. Dat overkomt ons allemaal. Mocht je moeite hebben met je concentratie, pieker dan vooral niet dat je je moet concentreren maar probeer je aandacht er weer rustig bij te krijgen.

 

9. Bespreek de leerstof

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat je het meest onthoudt wanneer je over de stof praat. Overhoor je vrienden, zorg dat zij hetzelfde bij jou doen. Alles wat je hebt gelezen blijft dan veel beter hangen!

 

10. Drink een ijskoude Coca-Cola

Last but not least: vergeet jezelf niet te verwennen met een glas ijskoude Coca-Cola. Gebruik het als beloning na een hele tijd studeren, of om je hoofd koel te houden als je het even niet meer ziet zitten. We zijn er voor je! Je kunt dit. Heel veel succes!

 

 

We hebben nog veel meer voor je!